Rakovlje 15b
3314 Braslovče
V torek, 11. 6. 2024, je učence 5. g razreda obiskala Franja Skarlovnik. Prikazala nam je postopek kuhanja sivkinega mazila. Sprva je g. Franja spregovorila nekaj besed o sami rastlini – sivki. Spoznali smo nekaj značilnosti (čas cvetenja, čas nabiranja, namen uporabe…), nato pa pričeli s praktičnim delom. Z nestrpnostjo in navdušenjem smo opazovali, kako je gospa pripravljala pripomočke, skrivnostne stekleničke in posušeno sivko v ličnih košaricah. Seveda smo ji pri sami pripravi in kuhanju pomagali. Komaj smo dočakali, da smo kremo preizkusili na naših rokah. Še vročo sivkino kremo, smo z žličko napolnili lončke, jih skrbno zatisnili in jih ustrezno označili z nalepkami. Seveda je vsak izmed nas nekaj kreme odnesel tudi domov. Doma pa smo lončke pospravili v hladilnikih, saj je ta krema popolnoma naravna in bi se na sobni temperaturi hitro pokvarila. Za konec so učenci dobili tudi učne liste, na katerih so bile povzete značilnosti rastline – sivke in pa tudi recept za pripravo sivkinega mazila.
Gospa Franja pa se pri nas, na Gomilskem, ni oglasila samo z namenom, da bi nam prikazala postopek kuhanja sivkine kreme, temveč tudi zato, ker nam je želela predstaviti, s čim zagotavlja vir dohodka na kmetiji, iz katere prihaja. Njena kmetija se nahaja tik po Pohorjem oz. turističnim centrom Kope.
Družina se ukvarja z živinorejo in predelavo mleka v mlečne izdelke. Na kmetiji so se odločili za predelavo mleka predvsem zato, da bi na kmetiji našli vir dohodka. Trenutno nudijo strankam navadne in sadne jogurte, kuhan mladi sir, skuto in še bi se našel kakšen izdelek. Svoje izdelke gospa ponuja na tržnicah v domačem kraju in pa tudi v nekaterih trgovskih centrih na Koroškem.
Sprva smo si ogledali kratek filmček o samem poteku predelave mleka v mlečne izdelke, kasneje pa smo lahko jogurt tudi poskusili. Navadnemu jogurtu smo dodali bio sadne baze (čoko - krispije, borovnico).
Dan nam je bil vsem zelo všeč, saj smo se veliko naučili, pridno delali, se zabavali in napolnili svoje želodčke.